Egészségügyi séta

2019/02/13. - írta: GTV1986

Gyakran figyelmeztet az okosórám, hogy kellene még sétálni, hogy meglegyen az aznapi lépéscél. A nap 24 órájában ott van a csuklómon, tud minden lépésemről, minden szívverésemről. Innen nézve, lehet sokkal jobban tudja, hogy mire van szükségem, mint nekem, a dagadt nyugatinak.

A séta, vagy a lépések száma igenis nagyon fontos az életben maradásunkhoz hosszútávon. Számtalan olyan jó vagy rossz döntésünk van, ami a mindennapjainkban bagatell, de 10-20 év távlatában nagyon is kihat majd az életünkre. A szakirodalom átlagosan napi 10.000 lépést tartana elegendőnek ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. 10.000 lépés pedig - ha 70cm-es lépéshosszal számolunk - nagyjából 7 kilométert jelent naponta. Ez soknak tűnhet, de ha belevesszük, hogy kb 1500 lépést már a lakásban össze bírunk szedni, és ha a munkánk során sem egy asztalnál ülünk egész nap, akkor ott is csurran-cseppen párezer lépés, úgy már nem is kell olyan sokat hozzátenni.

Egy átlag magyar, ha napi 4000 lépést megtesz, akkor talán sokat is mondtam. Elvégre nincs mindenkin lépésszámláló vagy aktivitásmérő. Azonban a mai világban, ahol az emberek többsége a wc-re is autóval megy, vagy 1 megállóért is megvárja inkább a buszt, nehéz rávenni bárkit is a mozgásra. 1 óra séta kb 7.000 lépést jelent, így ha a inkább lesétálnál a boltba, vagy a postára, és nem ijednél meg egy-két kilomtertől, nagyon sokat tehetnél az egészségedért. Lássuk mik ezek az előnyök:

+ segít a mindennapi stressz levezetésében

+ boldogabbak leszünk, ha a szabadban sétálunk, mint ha egy futópadon tesszük ugyanezt (forrás)

+ elősegíti a kommunikációt, séta közben szívesebben beszélgetünk 

+ segít alap állóképességünk megtartásában, növeli az izomerőt és rugalmasságot

+ minden megtett +1000 lépéssel 16-18%-kal csökken a térdizületi gyulladás kockázata (forrás)

+ enyhíti az athritis okozta fájdalom tüneteit

+ a rendszeres sétálóknál 30%-kal alacsonyabb a csontritkulás kockázata (forrás)

+ a rendszeres napi séta csökkenti a vércukor szintjét (forrás)

+ 2000 lépés megközelítőleg 100 kcal zsírégetést jelent

Hogyan tudod magad rávenni a mozgásra? Erre van sokféle tipp, de mint mindig, itt is az akarás a lényeg. Nem kell egyből maratont futni, elég ha először csak kicsit változtatsz. Pl ma lesétálok a boltba, nagyobb kört megyek a kutyával, taxi helyett hazasétálok a kocsmából, és így tovább. Idősebbeknek hasznos egy fitness-kutya, hogy kimozduljanak otthonról. Minél többször intézed gyalog a napi teendőidet, annál kevesebb időt kell pluszban sétálnod a nap végén. Ez még a nagy fogyáshoz nem elég, de egy jó kezdet!

Látható tehát, hogy mindenképpen sokat tehetsz magadért, ha felemeled a popódat az irodai székből, otthon hagyod a kocsit, inkább lépcsőzöl a lift helyett. Ugyanakkor köztudott, hogy az ember alapvetően kényelmes lény, így - mint minden sport - ez is igényel tudatosságot. Írd fel egy cetlire, állítsd be az okostelódon, vagy vásárolj egy aktivitásmérőt. 10.000 Ft körüli összegért már hozzá lehet jutni a legolcsóbb aktivitásmérőkhöz. Itt is részesítsük előnyben az ismertebb márkákat (Huawei, Xiaomi, Polar, Garmin, Fitbit, stb).

Ne felejtsetek el feliratkozni a Facebook oldalamra, és köszi, hogy megosztjátok a bejegyzést ismerőseitekkel is! 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ferceltalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr9314624484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.04.12. 17:43:05

Te is egyike vagy azoknak a faszszopó gyökereknek, akik a kerékpárúton kocognak és még vissza is ugatnak, ha valaki jelzi, hogy balesetveszélyes ami csinálsz. Köcsög.
süti beállítások módosítása