Korunk hőse: az adócsaló

2022/07/14. - írta: GTV1986

Adócsaló lettem, meg bujtatottan foglalkoztatott, ezt mondja rólam a propagandagépezet. Ez olyan, mint amikor a díler mondja a fogyasztónak, hogy mocskos drogfüggő, pedig hát ő szoktatta rá. Az utcákon tombol a KATA háború, megint előkerült a tüntetés, a könnygáz, az előállítás, meg persze hogy tudjukkipénzeli... Én is kiállhatnék tünetetni, mert az én megélhetésemet is erősen megkurtítja ez a rendelet, de mint eddig is, én írott formában küzdök. 

 

Mit jelentett a KATA? Ne törődjünk most a számokkal, csak úgy az ember szintjén. A KATA az álmok megvalósításának lehetőségét adta. Ha volt egy jó ötleted, megvalósíthattad, vagy legalább kipróbálhattad, nagy kockázat nélkül. Nem kell egyből mindenféle nyomtatványokkal szívni, meg 5 féle számlára utalni az okkult számításokkal meghatározott mindenféle adót. Csak elutaltad azt az egy fixet és csináltad a vállalkozást. Ha nem jött be, könnyű volt szüneteltetni, vagy másodállásként csinálni. Ha újra nekifutottál volna, akkor egyszerű volt újrakezdeni. Most ez mind nem lesz.

Milyen volt katásnak lenni? Az első és legfontosabb, a partneri viszony. Kvázi egyenlő feltételekkel ültem le megegyezni a Kft tulajdonosával, akinek dolgozni szerettem volna, míg alkalmazottként elém toltak egy szerződést, hogy akkor így (szivatva) lehet dolgozni és ennyiért (kevésért), kell vagy nem? Utáltam jobbágynak lenni, hogy csak akkor mehetek (bármilyen) szabadságra, ha a "főnök" elenged. Katásként ha kellett szabadidő, akkor csináltam magamnak (fizetetlenül), ha többért akartam dolgozni, megint leültünk az asztalhoz, és megegyeztünk. Alkalmazottként leszeghettem a fejem, és csinálhattam ahogy mondták, vagy felmondhatok - a választás illúziója, ugye...

Nem vagyunk mi kegyeltek, sem gazdagok, és sosem voltunk azok. Mindig annyit kaptunk, amiért megdolgoztunk, és sokszor anyagilag nem is jártunk jobban, mint egy alkalmazott, de szabadnak éreztük magunkat, akik maguk szervezik az életüket. Jutott időm a családomra, a sportra, a hobbimra, amikre alkalmazottként sosem. Igen, továbbra is tartom, hogy aki alkalmazott, az rabságban él, és lehet, hogy én is megint erre a sorsra jutok. 

A kata az én szememben a munkavégzés evolúciója volt, és bár lett volna mindenki egyéni vállalkozó, mert akkor végre felszámolhattuk volna azt a hűbérúri rendszert, ami a munka világában uralkodik, és az a kéz mellé, amelyik enni ad odatehettük volna a mi kezünket, amelyik megdolgozik azért az ételért, mert ez valahogy sosem hangzik el. Te ne harapj a kenyéradó kézbe, de a nagybecsű munkáltató csontosra rághatja a dolgozó kezet. Partnerség, és nem könyöradomány, ez szűnik meg most.

Mivel sosem nézünk vissza, aki berendezkedett erre az életre, az meg fogja oldani, hogy továbbra is kisvállalkozóként élhessen, csak ezután majd megoldja okosba'. Seftelünk a számlákkal, meg a bejelentésünkkel, ha kell, de hidd el, nincs kedvünk hozzá, nagyon nincs. Azokkal a lehetőségekkel élünk, amit a kormány ad, és azokat bukjuk, amiket a kormány elvesz. Szégyellem magam, amiért ezt teszik velem, mert én ezt az egész vállalkozósdit becsületesen és tisztán tudtam csinálni katásként. 

Hagyjuk a rohadt propagandát meg a háborút, ez az egész azért történik, mert elosztogatták a pénzt az államkasszából. A haveroknak, a háttérszövetséges banánköztársaságoknak, és persze a dolgozó magyar népnek. Igen, volt itt nyugdíjemelés, meg adóvisszatérítés, csok, babaváró és olcsó hitel. Aki ezeket megkapta, az betolta a saját részét az egyenletbe? Mindenki megszülte az elvárt darabszámú gyereket és becsülettel eltartja és felneveli? Hogyne, sokan igennel válaszolnak, de ne legyenek illúzióink, hogy még többen pedig nemmel. Akinek ma a pénzéhez nyúlnak az igazságtalanságot kiált, de a katásnak csak az elvégzett munka után lett kifizetve a számlája, ezt ne felejtsük el.

Adócsaló lettem, ezt ragasztotta rám a magyar kormány, csak azért mert éltem az általuk kínált lehetőséggel. Igyekeznek arra bazírozni, hogy a többi, rosszabb körülmények között élő ember szemében egy élősködő tolvaj képében tetszelegjek, ami engem mélyen sért. De nem baj, mert ha így kell élni, akkor így fogunk. Köszi a halakat!

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ferceltalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr9517882703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ámokfutó gyalogkakukk 2022.07.15. 10:50:09

Téged sajnállak abban az esetben, ha nem ezekre szavaztál.

A többi hülyét nem. Azoknak megmondtuk, hogy nincs fedezete az osztogatásnak, hogy Magyarország nem előre megy, hanem hátra és az egész jólét egy illúzió, amit az uniós pénzből tartottak fent.
És azt is megmondtuk, hogy nem fenntartható.
Ami tetszik, hogy a szokott nagy fideszpropagandista nickek milyen csendben vannak, lehet hogy őket is Katában fizették eddig?

Egyébként Trombitás megmondta: fegyelem elvtársak, fegyelem! Nem baj, hogy át vagytok bahva, fegyelem!

:)

pahynor 2022.07.15. 14:54:28

Azt a lényegtelennek tűnő apróságot gondolom csak véletlenül nem említetted meg, hogy a jogalkotó szándéka ellenére katás bújtatott munkavállalóként mennyire is nem vetted ki a részed az arányos és igazságos közteherviselésből.

hümhüm 2022.07.15. 15:10:10

Sajnálom, hogy az admin/cenzor algoritmus túl szigorú, és nem fogadja el a kommentemet, holott semmilyen sértő,bántó, trágár stb kifejezés nem szerepel benne.
Nem túl szigorú ez az ellenőrzés?

hümhüm 2022.07.15. 15:11:24

Megpróbálom mondatonként:

Alapértelmezésben nem vagy "korunk hőse".

hümhüm 2022.07.15. 15:15:50

Hűha!
Mi lehet a "tiltott kifejezés"?
Tán a munkaviszony?

hümhüm 2022.07.15. 15:17:22

Vagy az "egyéni vállalkozó"?
vagy a "kedvezményes adózás"?
vagy ..?

hümhüm 2022.07.15. 15:18:42

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ha valaki egyéni vállalkozó kedvezményes adózási formát választ,

hümhüm 2022.07.15. 15:22:14

akkor a tevékenységét nem lehet munkaviszonyszerű

hümhüm 2022.07.15. 15:25:40

Hahaha!
Ezt nem gondoltam volna...!
a
r e n d s z e r e s s é g g e l
szót nem érti, azt hiszi, valakinek a hátsó feléről van szó!

hümhüm 2022.07.15. 15:29:30

Na, szóval az ominózus mondat kissé átfogalmazva és a folytatás akkor ez:

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ha valaki egyéni vállalkozó kedvezményes adózási formát választ, akkor a tevékenységét nem lehet munkaviszonyszerűen rendszeresen, munkaviszony helyett gyakorolni. Ezt a munkáltatóknak/megbízóknak különösen kell tudni, de kellene a munkát vállalónak is.
Ugyanez volt a baj az evával is, azért szüntették meg, ugyanez lett a katával is, azért van ez a cirkusz. Ezt persze a jogalkotónak előre kellett volna látnia, és még rögtön az elején berakni fékeket és visszaélést kiküszöbölő pontokat.
Azért válaszold meg az alábbi kérdéseket, akár magadban, akár itt:
1. Ha nem 50000 Ft-ot kell fizetni havonta, hanem 100000-et, akkor is katáznál?
2. Ha úgy változtatnák meg a KATA szabályozást, hogy az 50000 Ft-on felül minden katás köteles megfizetni a 18,5% TB járulékot is a bevétel után, akkor is katáznál?

eßemfaßom meg áll 2022.07.15. 18:08:24

Szépen leírtad miért gyalulták meg áramvonalasra a katát. Nem azért jött létre anno a kata, hogy te ugyanott ugyanazt nem alkalmazottként hanem katásként csináld töredék közterhet fizetve.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.07.15. 18:11:14

Jó írás.
Mindjárt jönnek a fideszkomcsik.

erol 2022.07.15. 21:59:53

Magyarul: ugyanazt csináltad mint egy alkalmazott, lazább körülmények között, jóval kevesebb adózással és most meg vagy sértődve, hogy ennek vége. Szerintem örülj annak, hogy volt ilyen lehetőséged 10 évig, eleve igazságtalan konstrukció volt ez.
süti beállítások módosítása