Új szerszám a háznál: a multiméter

2019/12/19. - írta: GTV1986

A férfi ember életében eljönnek bizonyos dolgok, amik a férfi váláshoz elengedhetetlenek. Ezek olyan események, amiket csak egy másik férfi ért meg igazán, mint az első borbély, az első orrszőrnyírás, az első autóvásárlás, az első esztergálás vagy fahasítás, vagy az első CroVa vagy csavarhúzókészlet. Egyszer aztán beérik a férfi abba az életszakaszba is, amikor kell egy jó multiméter. Még ha nem is megszállott villanyhuszár, eljön az az idő, amikor a "probléma felismerése" és az "alkatrész cseréje" közé megérkezik a megfontolt mérés. Már nem dobáljuk csak úgy ki talián szenvedéllyel a feltételezhetően rossz, de valójában még egészen használható részegységeket, pláne nem a komplett rendszereket, ha egy kábelszakadás, vagy  meghibásodott jeladó helyez minket ama nemesebbik szerv rossz végére.

Mérni pedig mérőeszközzel lehet, hosszúságot mérőszalaggal, az időt órával, így az elektronikai eszközöket multiméterrel. Na de pontosan milyet? Amennyi elektronikus eszköz, annyiféle mérőműszer kapható, így tehát a megfelelő szerszám kiválasztását pontos önismeret és igényfelmérés előzi meg, hogy mire is szeretném használni, és mennyire értek hozzá. Jómagam elég alap villanyszerelői tudással rendelkezem, ami nagyjából kimerül abban, hogy ezt a dugót be tudom-e dugni abba az aljzatba, illetve ha világít a fázisceruza, akkor ne taperoljam a kábel szigeteletlen végét. Javarészt autószereléshez kellett egy jó multiméter ami tud akusztikai folytonosságvizsgálatot is. Magyarán amíg sípol, addig jó a kábel, ha már nem sípol, akkor elszakadt valahol.

20191219_095930.jpg

Volt nekem már multiméterem, egyszerű 1.000-2.000 forintos áruházi darabok, amikkel a legnagyobb baj, hogy nem pontosak. Volt amelyiket kivettem a dobozából, és már meg volt szakadva az egyik mérőkábel. Annál nagyobb szívás pedig nincsen, mint rossz műszerrel mérni, és találgatni, hogy amit mértünk az most jó, vagy sem. Többnyire nem.

Így esett a választársom a Voltcraft VC251TRMS eszközére, ami elsősorban egy oktató eszköz. Egyszerű, mint egy barlangrajz, tudja amire szükségem van, és még azt is kiírja, hogy melyik lyukba dugjam a mérőkábelt. 600V feszültségig használható, így ha a lakásban kell mérnem vele, arra is tökéletesen alkalmas. 

20191219_095825.jpg

A kijelzője nagy, az összeszerelés kellően masszív. Bírni fogja a koszos kezet, és a féktisztítót a pucoláshoz. A kijelző a négy számjegyű értékeket kijelzi 2000-ig (1,9cm-es méretben), így ezred pontossággal tok mérni, ami több, mint kielégítő. Tudja a TrueRMS mérést, amit valószínű sosem fogok használni de van benne. Hogy mire jó? Inkább belinkelem a leírásból:

A TrueRMS valódi effektívérték mérés lehetővé teszi az aszimetrikus feszültségek és áramok pontos mérését, amik eltérnek a színuszos alapformától. Aszimmetrikus feszültségek a leggyakrabban olyan teljesítményszabályozóknál fordulnak elő, mint a dimmerek, fordulatszám szabályozók, kapcsolás szabályozók, pulzusos töltők vagy elektromos menetszabályozók a modellezésben stb. A hagyományos középértékes mérőműszerek az ilyen speciális mérési feladatoknál nagyon nagy mérési eltéréseket mutathatnak.

20191219_100153.jpg

A készülék 12.990 Ft-ba került díjmentes 24 órán belüli szállítással a Conrad elektronikai szaküzlet webshopjából. Úgy gondolom, hogy egy jó minőségű, számomra jól használható, alap igényeket kielégítő eszközzel lettem gazdagabb. Nemsokára fel is avatom, hiszen az alfán van bőven mérnivaló, mint például miért nem működik a hátsó ablakfűtés, vagy hová tűnt az egyes fokozat a hűtőventilátorból. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferceltalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr315358574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása