Az önedzésről (Self-coaching)

2018/05/10. - írta: GTV1986

A sport az egyik legjobb módja az önbizalom építésének. Ha tunya vagy, elhíztál, sikertelen vagy, a sport akkor is sikerélményhez juttat. Önmagunk legyőzése az egyik legnehezebb és egyben legfelemelőbb érzése is. De hogyan is álljunk neki? 

Arról már írtam, hogy az elhatározást mindenkinek magának kell meghozni. Illetve ha belekezdtél, nagyon fontos, hogy megértsd, hogy az általad választott sporttevékenység megfelel-e a célodnak. Ennek kiderítésére csak egy módszer van, mindent mérni kell. Ha utálod a matekot, illetve nem vagy eléggé fegyelmezett az egész dokumentációhoz, akkor el kell menni egy személyi edzőhöz. Havi 30.000 Ft körüli összegért ő mindent mér neked, összeállítja az edzéstervedet és az étrendedet, valamint felügyeli az edzéseidet személyesen is. Ha kiszámolod, akkor ez egy elég komoly összeg évente, amit mind megspórolhatsz, ha önmagadat edzed. Illetve nem mindenki szeret közösségben edzeni, mert mondjuk szégyellős, vagy fél megmozdulni mások előtt, mert cikinek tartja. Butaság, de sokan vannak így. 

Szokás mondani, hogy minden fejben dől el, így a sportolással sincs másképp. Ha téged csak az motivál a mozgásra, hogy már ki van fizetve a kondibérlet, akkor az hamar el fog múlni, ha nincs kedved megmozdulni. Az első hetekben igen is kényszeríteni kell magadat, hogy elindulj és fuss, biciklizz, lemenj a terembe. A mindennapjaid részévé kell váljon a mozgás. Miután túlélted ezt a beszoktatást, jönnek az első eredmények, kicsit lóg rajtad a ruha, akkor lesz kedved már menni, és lesz lendülete a dolognak. 

A mérésnél az alap dolgokkal kell kezdeni. Leméred a mell, derék, csípő, comb, nyak, felkar kerületét. Ezt hetente újra mérheted. Fontos hogy ne csalj, mert csak magadat vered át.

Innentől jön a húzósabb része, kell venned egy mérleget, és ha már veszel, lehetőleg okosmérleg legyen. Sajnos - mint minden hobbinál - pénzt kell áldoznod a megfelelő eszközökre, hogy kényelmesebben, hatékonyabban tudd az edzést végezni. Az okosmérleg a testsúlyodon kívül megméri a tested zsír-izom-víz-csont arányát és tömegét is. Ez azért nagyon fontos, mert ha túlhajtod magad az edzéseken, akkor bizony zsír helyett izmot fogsz égetni, és habár csökkennek a körméreteid, elég káros dolgot csinálsz. Ennek kimutatására jó az okosmérleg. Én a Nokia okosmérleget ajánlom, itt van róla egy hosszabb teszt. Az ára jelenleg kb 45.000 Ft, de kifoghatsz egy jó kis akciót. 

Szükséged lesz még egy rendes sportórára, lehetőleg olyanra, amiben van beépített GPS. Vannak nagy nevek a piacon: Fitbit, Garmin, Polar, stb. A sportóra fogja mérni az edzéseid sikerességét, hatékonyságát. Nagyon fontos, hogy méri a regenerációt két edzés között, illetve alváselemzést is kínál. Ha megfogadsz egy tanácsot, NE sima okosórát használj sportolási célra. Az okosórák kicsit mindenre jók, ezáltal semmire sem jók igazán. Nagyon fancy egy okosóra, de azok gyorsan lemerülnek, sport közben előfordul, hogy oda fogod csapni valaminek, beleizzad a csuklód, víz alá meríted, stb. Nem fogják bírni a durva igénybevételt. Az órád a mérésen kívül ki is értékeli neked a beérkező adatokat, sőt javaslatot tesz a technika javítására, komplett edzéstervet állít neked össze, és beállíthatsz neki célokat is (meddig szeretnél mennyit fogyni, meddig szeretnél felkészülni a félmaratonra, stb) Jelenleg a középkategóriából a Polar M430-t tudom ajánlani. Nem rég jött ki a modell, nagyon sokoldalú sportóra. Itt találsz róla egy hosszú és átfogó tesztet. Ne feledd, hogy a sportórát nem cserélgeted - jó esetben - évente, hanem 3-5 évre veszed, így érdemes elsőre jót venni. Ez a modell jelenleg 60.000 Ft körüli összegért kapható, szerintem zöldben néz ki a legjobban :)

A pulzusmérés lehetőleg mellkaspánttal történjen. Az optikai pulzusmérést habár még nem próbáltam, de vannak kétségeim a pontosságát illetően. Edzés közben, ha laza a csuklódon az óra, mozog a karod sokat (pl tenisz), akkor előfordulhat, hogy nem lesz pontos a mérés, márpedig az okosórád az adatok nagyrészét a pulzusodból számolja ki. A mellkaspánt akusztikus jelet vesz egy kb 20 centis antennával, én erre szavazok, ami a pontosságot illeti. Érdemes keresni olyan egyedi kiadású órákat, amihez hozzá adják a pulzusmérőt. Ha nem, szintén sok gyártó kínál külön is 10-20.000 Ft összegért. Itt is preferáljuk a sportszer gyártó márkák termékeit.

Azt tudni kell, hogy minél több helyről jön az adat, annál pontosabb. Így szükséged lehet még futó vagy biciklis szenzorra. A biciklis szenzor elsősorban a pedál fordulatát méri. Ennek az a haszna, hogy az edzés során elégetett kalóriát az órád csak az alapján fogja mérni, amikor tényleg tekertél. Amikor lazán pihenésképpen ereszkedsz le egy dombon, akkor értelemszerűen nem égeted a kalóriákat. A futószenzor pedig egy a cipődre erősíthető kütyü, ami a lépéseid hosszát, magasságát méri, ezáltal a futásod hatékonyságát is elemzi. Kerüld el az önbecsapást! Ezekkel a kütyükkel különböző teszteket is végre tudsz hajtani, amik az edzettségedet mérik.

Amikor mindent beszereztél, jöhet az első adatok kiértékelése. Sokat kell olvasni a témában, hogy melyik adat mire jó, hogyan javítható, és miként szolgálja a fejlődésedet. Jó, ha beszélsz angolul, így hozzáférsz sok külföldi sportoló blogjához, de ha nem, akkor a magyar szakirodalom böngészése is elég lesz, mára igencsak kinőtte magát. Sok cikket találsz a shopbuilder oldalán, kezdésnek ez is megteszi. Nagyon fontos, hogy ne szigetelődj el. Beszélgess más sportolókkal, fórumozzál, tedd fel nekik a kérdéseidet. A válaszokat persze mérlegeld, mert sok buta berögződés is a fejekben van még, viszont hasznos tanácsokat húzhatsz magadra. Könnyen lehet, hogy mások inspirálása révén kipróbálnál más sportokat is. Ne hagyj ki egy jó kis raftingolást, vagy biciklitúrát, ami jó kaland is lehet.

A közösség az élet minden területén fontos, nincs ez másképp a sportban sem. Ha egyedül edzed magad, nyugodtan told fel az eredményedet a Facebookra, zsebeld be az elismerést a családtagoktól és a barátoktól. Ha minden nap nézed magad a tükörben, nem olyan feltűnő a változás, mint amikor egy barátod meglát egy hónap után. A cél végső soron az önbizalom, a sikerélmény, és az egészséges életmód elérése, ennek pedig szerves része a visszacsatolás, mások véleménye és elismerése, esetleg építő kritikája. 

Átfogóan ennyit a mérésről. Legközelebb már konkrétumokkal fogok szolgálni. És most kezdjetek böngészni, aztán mozogni :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferceltalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr7813856644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása