Betolni a kezdő tétet

2018/05/11. - írta: GTV1986

Mégis mennyiből űzhető egy hobbi? Miért kerül minden hobbival kapcsolatos anyag aránytalanul sokba? Biztosan aránytalan ez? 

 

Szokás mondani, hogy be kell rakni a kezdő tételt a pókerben, nincs ez másképp akkor sem, ha úgy döntenél, hogy új hobbit választasz magadnak. Kis pénz, kis foci... mind ismerjük a mondást. Alapvetően van három féle nézet. Az első szerint mindent lehet csinálni gombokból, olcsón, abból amit összegereblyézünk a lomtárban. Van a második, aki költene ugyan rá de nem túl sokat, véleményem szerint ez a legrosszabb pénzügyileg. Végül pedig azok, akik egy kerek kosár pénzért megveszik a kezdő készletet, legyen szó sportról vagy kézműves hobbiról, én is ebbe a csoportba tartozom. 

Azt gondolom, mindenki aszerint dönti el, hogy mennyit fordít a szabadidős tevékenységére, amekkora igénye van rá. Ha te látni szeretnéd a tengert, elmehetsz stoppolva egy hátizsákkal és vadkempingezel valahol, vagy befizethetsz egy utazási irodánál és határ a csillagos ég. Akik olcsón szeretnék megúszni, nem tudom elítélni. Egyrészt mindenkinek jár a szórakozás, és ha nincs pénzed, nem ér annyit, nincs rá igényed, akkor csináld olcsón. Még mindig jobb, mint ha nem csinálnál semmit!

Azonban ha kicsit is komolyan veszel valamit, akkor be kell told a nagy zsetont kezdésnek. Ha el akarsz kezdeni sportolni, szokták az okos emberek mondani, hogy fussál, mert ahhoz nem kell semmi. Persze, futhatsz a kiszuperált edzőcipődben, csak utálni fogod. Itt fáj, ott nyom, széthullik, egy nagy szívás lesz az egész. Biciklizésnél sem indulhatsz el egy túrára úgy, hogy 10 éve nem vetted elő a cangát. De ha te csak egy karácsonyi ajtódíszt akarsz, akkor is el kell menj egy dekorációs boltba, megvenni az olyan ragasztópisztolyt, a hozzávaló díszítő cuccokat. Olcsó nem lesz. Kérdezz csak meg egy pecás ismerőst mennyit költ a hobbijára!

De pontosan mennyi az annyi? Ez az összeg akkor lesz a legpontosabb, ha

jó önismerettel, sok olvasással, akciók bújásával meghatározod, hogy mire van igényed, mire van szükséged.

 

Ha neked kell egy bicikli, amivel eljársz munkába napi 5 km-t, meg néha a környékben teszel pár karikát a családdal, akkor nem kell félmillióért a Merdia. Ha neked arra kell bicikli, hogy felkészülj egy komolyabb versenyre, fejlődj, és bírja a strapát, lehet, hogy félmillióért még akciósan sem kapsz megfelelőt. Ha tudod a pontos igényed, de spórolni akarsz, akkor életbe léphet egy másik opusz, az "Olcsó mindig drága". Ha megveszel valamit olcsón, ami széthullik két használat után, és utána megveszed azt a drágát, amit eredetileg akartál, akkor az olcsó+drága árával kell számolnod, és többe fog kerülni, mint ha már elsőre a jót (drágát) vetted volna meg. Ki akarsz tolni magaddal? Akkor vedd meg a legolcsóbb, leggagyibb eszközt. Arról már nem is beszélek, hogy micsoda sérüléseket lehet összeszedni nem jól megválaszott eszközök miatt, főleg a sportban. Ami jó, az általában sokba kerül, ezt biztosan kijelentem. Ha te a jó termékhez mégis nagyon olcsón jutsz hozzá, az mindig valakinek a kárára történik. Például valaki megvette, de nem jó neki, és gyorsan el akarja adni. Így az eladó bukni fog rajta, kára lesz, neked meg szerencséd. A legjobban egyébként akkor jársz, ha az adott eszközből a középmezőnyből választasz. Ha van nekedvaló jó bicikli 100.000 Ft és 300.000 Ft között, akkor egy 200.000 Ft körüli bringával biztosan nem jársz rosszul.

Mi van, ha nem gondolod ezt a hobbit komolyan? Akkor ismerd fel, hogy te ezt nem gondolod komolyan, és engedd el. Ne ölj pénzt olyan dologba, ami nem érdekel. Ha meg te ezt csinálni akarod, akkor készülj fel rá fejben, és pénztárcával is! 

Ennyi volt mára az okosítás. Aktualitása is van, mert vettem valami őrülten drágát, illetve belekezdek egy új hobbiba. Figyeljetek, jönnek az új posztok, és némileg vidámabbak lesznek, mint eddig ;-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferceltalmok.blog.hu/api/trackback/id/tr9913908424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása